De Complete Gids Voor Seks Met Herpes

Het kan moeilijk zijn om te leren dat u genitale schapen heeft. Hoewel herpes heel vaak voorkomt, gaan velen ervan uit dat een positieve HSV-1/HSV-2-diagnose het einde zal betekenen van een normaal liefdes- en seksueel leven.

De realiteit is dat het heel goed mogelijk is om een bevredigend seksueel en sociaal leven te hebben als je herpes hebt, of je nu HSV-1 of HSV-2 hebt.

Hoewel veel mensen met herpes in paniek raken wanneer ze de symptomen voor het eerst voelen, vinden de meeste mensen met het virus het veel gemakkelijker om romantische en seksuele relaties te onderhouden dan ze hadden verwacht.

In deze gids beschrijf je goed alles wat te maken heeft met seks als je herpes hebt, van je partner op de hoogte stellen van je HSV-1- of HSV-2-infectiestatus tot het gebruik van antivirale medicijnen, condooms en andere beschermingsmethoden om het risico op overdracht van de ziekte te verminderen. virus.

Ten Eerste, Het Hebben Van Herpes Is Niet Zo Ongewoon Als Je Zou Denken

Wat we herpes noemen, zijn eigenlijk verschillende soorten van het herpes simplex-virus. Dit zijn HSV-1 (herpes simplex virus type 1) en HSV-2 (herpes simplex virus type 2). Elk type virus werkt anders in het lichaam, infecteert verschillende zenuwen en veroorzaakt identieke symptomen.

HSV-1 is de meest voorkomende vorm van herpesvirus. Er wordt aangenomen dat het tussen de 50 en 70 procent van de wereldbevolking onder de 50 jaar treft. Dit betekent dat ongeveer de helft van de mensen die je elke dag ontmoet, besmet zou kunnen zijn.

HSV-1 wordt het meest aangetroffen op de lippen en rond de mond en veroorzaakt koortsblaasjes. Het is echter mogelijk (zij het zeldzaam) dat HSV-1 zich naar de geslachtsdelen verspreidt en uitbraken van genitale herpes veroorzaakt.

HSV-1 is een veel voorkomend virus. De meeste mensen die het hebben, voelen echter nooit symptomen. U kunt een leven lang met HSV-1 leven en geen koortslip krijgen.

HSV-2 wordt meestal geassocieerd met genitale herpes. Hoewel het niet zo vaak voorkomt als HSV-1 in de Verenigde Staten, is HSV-2 nog steeds een veel voorkomende infectie. De WHO-onderzoeksgegevens hebben aangetoond dat HSV-2 meer dan 491.000.000 mensen over de hele wereld treft, wat 11 procent is van degenen tussen 15 en 49 jaar.

Kortom, als u herpes heeft, bent u niet ongewoon, onrein of ongezond. Je moet ook niet het gevoel hebben dat je het virus hebt ontwikkeld vanwege onveilig of onhygiënisch seksueel gedrag. De meest overgedragen seksuele infectie ter wereld, herpes, kan door iedereen worden opgelopen.

Voordat U Aan Seks Denkt, Moet U Zich Concentreren Op De Behandeling Van Uw Herpes

Hoewel herpes uw seksuele of romantische relaties op de lange termijn niet hoeft te beperken, is het het beste om alle seksuele activiteit onmiddellijk te stoppen nadat u ontdekt dat u besmet bent.

De meeste mensen met een actieve herpesinfectie komen tijdens de eerste uitbraak van het virus te weten wat hun status is. Primaire herpes-uitbraken, ook bekend als initiële herpes-uitbraken, treden meestal twee tot drie weken na besmetting op. Ze kunnen echter pas weken, maanden of zelfs jaren later optreden.

Tijdens een eerste uitbraak ondergaat het virus een replicatieproces in uw lichaam, neemt het cellen over en verspreidt het zich in een snel tempo.

Genitale herpes verspreidt zich uiteindelijk naar de spinale ganglia, waar het als een slapend virus in het lichaam blijft. Orale herpes nestelt zich achter het jukbeen in de ganglia, een kruising van zenuwen. Herpes heeft meestal twee tot drie weken nodig om zich in uw lichaam te vestigen, voordat u een eerste uitbraak ervaart.

Een herpesuitbraak kan een breed scala aan symptomen veroorzaken. Deze omvatten vermoeidheid, spierpijn en griepachtige symptomen. Koortsblaasjes (koortslippen) zijn het meest voor de hand liggende teken dat u een herpesinfectie heeft. Ze zijn ook te vinden op je geslachtsdelen en liezen.

Deze gids geeft meer informatie over de tekenen en symptomen die gepaard gaan met genitale herpes. Deze gids bevat ook symptomen die kunnen worden gedeeld met orale vormen van het virus. Het is een waardevolle hulpbron voor beide soorten infecties.

Een herpesuitbraak is een tijd waarin je geen seks zou moeten hebben. Punt uit. Dit komt omdat het virus besmettelijk kan zijn bij een fysieke epidemie.

In plaats daarvan moet u met uw zorgverlener praten. Zowel voor genitale als orale infecties kunnen de eerste symptomen onaangenaam en pijnlijk zijn.

Om de genezing te versnellen, kunnen antivirale medicijnen zoals valaciclovir worden gebruikt. Hierdoor kan uw lichaam sneller genezen van de eerste infectie.

Veel beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg zullen ook het gebruik van vrij verkrijgbare pijnstillers aanbevelen om de hoofdpijn, spierpijn en ander ongemak dat kan optreden tijdens een eerste herpesuitbraak onder controle te houden.

Tijdens een herpesepidemie mag u geen seksueel contact hebben. Als u een orale herpesinfectie heeft, moet u ook vermijden om uw partner te kussen en glazen en keukengerei te delen.

Concentreer u op de behandeling van de uitbraak. Als het eenmaal onder controle is, kun je terugkeren naar je seksleven.

Genitale Herpesbehandeling, 100% Online

genitale herpesbehandeling 100 online

Sommigen houden hun puistjes op afstand met een eenmaal daagse pil. Praat met een zorgverlener over uw opties.

Terugkerende Herpes-uitbraken En Hun Effecten Op Seks

Hoewel sommige mensen met herpes nooit symptomen ervaren, zullen veel mensen af en toe een uitbraak van orale of genitale herpes ervaren.

Omdat herpes een ongeneeslijk virus is, kunnen deze uitbraken levenslang blijven voorkomen, daarom is het belangrijk dat u een behandelplan heeft opgesteld met uw zorgverlener.

Valaciclovir is het meest gebruikte medicijn voor de behandeling van herpes, zowel oraal als genitaal. Deze gids legt uit hoe valaciclovir werkt en geeft informatie over gebruikelijke doseringen voor orale en genitale herpes.

Uw risico om uw seksuele partner met herpes te infecteren is het hoogst tijdens een uitbraak, aangezien de herpeszweren die zich tijdens deze periode kunnen ontwikkelen, grote hoeveelheden zeer besmettelijke virale vloeistof bevatten. Als zodanig is het het beste om alle seksuele activiteit tijdens terugkerende uitbraken te vermijden.

Hoewel dit misschien ontmoedigend klinkt, zullen herpesuitbraken minder vaak voorkomen naarmate uw lichaam een immuunrespons ontwikkelt. HSV-1 is een zeldzame aandoening die slechts één tot twee herpesuitbraken per jaar veroorzaakt. Deze duren meestal één tot twee dagen.

HSV-2-patiënten hebben meestal tot vier keer per jaar een uitbraak. Elke uitbraak duurt één tot twee weken.

Het is gemakkelijk om een recept te krijgen voor een antiviraal medicijn zoals valaciclovir, en om te begrijpen hoe het werkt om herpessymptomen te behandelen. Dit maakt de impact op je vermogen om normale seks te behouden veel minder ernstig dan je zou denken.

Hoe Vertel Je Je Partner Dat Je Herpes Hebt?

Voordat we ingaan op de praktische aspecten van seks bij herpes, is het belangrijk om een ander onderwerp aan te pakken waar veel mensen met herpes zich zorgen over maken: hun partner vertellen over hun infectiestatus.

Als u weet dat u herpes heeft, moet u dit aan uw seksuele partner vertellen. Er is nog steeds de mogelijkheid om het virus te verspreiden, zelfs als je tijdens een uitbraak geen seks hebt, condooms gebruikt en veilige seks toepast. Het is belangrijk dat u uw partners informeert.

Om vele redenen is het niet gemakkelijk om een romantische interesse te vertellen dat je herpes hebt. Niemand onthult graag dat ze een SOA hebben, vooral niet aan de persoon in wie ze seksueel en romantisch geïnteresseerd zijn.

Als u het echter op de juiste manier doet, hoeft uw partner te laten weten dat u herpes heeft geen stressvolle of negatieve ervaring zijn.

Voordat u iemand vertelt dat u herpes heeft, is het belangrijk om vast te stellen met welk herpesvirus u besmet bent. Deze gids behandelt de meest populaire testmethoden voor herpes en hoe u zich kunt laten testen om te bepalen of u HSV-1 (of HSV-2) heeft.

Het is gemakkelijk om uw HSV-1-status aan uw partner bekend te maken als u alleen herpeszweren op de lippen heeft. Per slot van rekening heeft naar schatting 67 procent van de wereldbevolking onder de 50 jaar HSV-1, wat betekent dat er een goede kans is dat uw partner het virus heeft.

Als u HSV-2 of een HSV-1-infectie heeft die uw geslachtsdelen aantast, kan het een grotere uitdaging zijn om uw status bekend te maken. Het is het beste om te beschrijven hoe vaak herpes voorkomt (onze lijst met herpesstatistieken kan u hier helpen), en u vervolgens te concentreren op hoe beheersbaar en mild het is.

Het is ook belangrijk om uit te leggen hoe het herpesvirus zich verspreidt en welke veilige sekspraktijken zoals condooms of tandmoeders kunnen worden gebruikt in combinatie met onderdrukkende herpesmedicatie zoals valaciclovir.

Ten slotte is het belangrijk om de juiste instelling te kiezen. Vertel je partner niet dat je herpes hebt als jullie samen in bed liggen om seks te hebben, en wees zeker niet onverantwoordelijk door ze te vertellen over je herpesstatus nadat je al seks hebt gehad.

Gebruik in plaats daarvan een gespreksmoment om uw situatie snel, terloops en duidelijk uit te leggen. U kunt ook statistieken delen over de prevalentie van herpes en uw partner optimistisch houden. De kans is groot dat ze op jou zaten te wachten om hetzelfde te zeggen.

Als je een serieuze relatie met iemand overweegt, kan het ook de moeite waard zijn om samen getest te worden op herpes. Uw situatie wordt gemakkelijker als uw partner hetzelfde type heeft als u.

Aan je partner uitleggen dat je herpes hebt hoeft niet moeilijk te zijn. Mensen zijn meestal aardig, begripvol en sympathiek tegenover herpes, vooral als je het virus uitlegt door statistieken te geven over hoe vaak het voorkomt.

Hoe U Veiliger Kunt Vrijen Als U Herpes Heeft?

Zelfs als u herpes heeft en uw partner niet, kunt u gemakkelijk een bevredigend seksleven hebben terwijl u het risico op verspreiding van het virus minimaliseert.

Het is belangrijk om het bovenstaande gebruik van de term minimaliseren te onthouden. Zelfs als u alle richtlijnen voor veilig vrijen volgt en antivirale middelen gebruikt om herpes in uw lichaam te onderdrukken, is het eenvoudigweg niet mogelijk om het risico van verspreiding van het virus naar uw partner volledig uit te sluiten.

Een paar kleine stappen kunnen echter een grote bijdrage leveren aan het verminderen van uw overdrachtsrisico. Deze stappen omvatten:

  • Nooit seks hebben tijdens een herpesuitbraak. Uitbraken zijn wanneer de meeste virale uitscheiding plaatsvindt, wat betekent dat uw risico om iemand anders met herpes te infecteren groter is als u blaren, open zweren of herpeskorsten op uw geslachtsdelen heeft.
    Dit geldt ook voor orale herpes, die zich door contact naar de geslachtsdelen kan verspreiden en genitale herpes kan veroorzaken.

  • Neem antivirale medicatie. Dit voorkomt dat het herpesvirus zich naar uw lichaam verspreidt. Het vermindert ook de hoeveelheid virale uitscheiding die kan optreden, zelfs als u geen uitbraak heeft.

    Onderzoek toont aan dat u 48 procent minder kans heeft dan uw partner om herpes over te dragen als uw partner valaciclovir gebruikt, wat een onderdrukkende herpesbehandeling is. Hiermee verkleint u de kans dat uw virus besmet raakt van 3,9 naar 1,9 procent.

    Dit is vooral belangrijk voor mannen, aangezien vrouwen meer kans hebben dan mannen om HSV-2 op te lopen.

  • Condooms zijn een goed idee.

    Een studie uit 2015 van 911 Afrikaanse paren die zowel HSV-2- als hiv-positief waren, toonde aan dat condoomgebruik het risico per handeling van HSV-2-overdracht van man op vrouw met 96 procent vermindert, en met 65 procent van vrouw op man.

    Bij correct gebruik kan een condoom het risico op herpes aanzienlijk verminderen.

  • Gebruik een tanddam. Tandmoeders beschermen u of de geslachtsdelen van uw partner tegen ziekten die zich via oraal contact kunnen verspreiden, zoals orale herpes.

    Er is een mogelijkheid dat genitale herpes zich kan ontwikkelen als u een infectieuze orale herpes heeft. De tandmoeder is als een condoom voor orale seksuele activiteit. Het beschermt uw partner tegen direct contact en vermindert het risico dat het virus op anderen wordt overgedragen.

  • Accepteer dat er nog steeds een risico op infectie bestaat. Ten slotte is het belangrijk om te weten dat zelfs met de hierboven genoemde veilige sekspraktijken, het nog steeds mogelijk is dat het herpesvirus zich naar uw partner verspreidt.

    Dit betekent dat zowel jij als je partner de risico’s en implicaties van een herpesinfectie moeten begrijpen en accepteren voordat ze seks hebben.

Herpes treft miljarden mensen wereldwijd, met alleen HSV-2 meer dan 400 miljoen mensen. U bent niet de enige die een pre-seksgesprek over herpes heeft moeten voeren met uw partner als u het heeft.

U hoeft niet met herpes te leven als u een positieve houding, veilige seks en antivirale middelen combineert. Volg het bovenstaande advies en net als miljoenen andere mensen met herpes, zult u geen problemen hebben om een normaal, bevredigend seksueel en romantisch leven te leiden.